Yeni Başlayanlar İçin Web Sitesi Geliştirme Kılavuzu
- 653 Views
- Ocak 10, 2020
- 5
Yazılıma Nereden Başlamalıyım ?
Yıllardır herkesin sorduğu en can alıcı sorudur; Yazılıma Nereden Başlamalıyım? Bu konuyu genelde yazılıma yeni başlayacak olan insanlar yada yazılım ile alakalı bölümleri kazanan öğrenciler merek eder. Aslında bu sorunun en basit cevabı; “Ne iş yapacaksan onunla alakalı dili öğrenmelisin” dir.
- 542 Views
- Ocak 18, 2020
- 2
C# da Değişkenler
Bu yazımda C# değişkenlerini anlatmaya çalıştım. Değişken Nedir ? Nasıl Tanımlanır ? Tanımlanırken dikkat edilmesi gerekenler, Örnekleri ile birlikte anlattım. İyi okumalar, iyi çalışmalar.
- 496 Views
- Ocak 21, 2020
Algoritma Nedir ? Günlük Hayattan Algoritma Örnekleri
Bu yazımızda algoritma nedir, günlük hayatta algoritma ve programlama da algoritma gibi başlıklara yer vererek algoritmayı açıklamaya çalışacağım. Algoritma günlük hayatımızdan çok programlama sektöründe kullanılan bir terimdir aslında. İlk olarak algoritmanın kelime anlamıyla başlayalım.
- 498 Views
- Ocak 22, 2020
- 3
C# Nedir ? C# Yazılım Dili
C# Microsoft tarafından üretilmiş olup, çalışma alanı olarak nesne tabanlıdır. Bu yazımda sizlere C# dili ile neler yapılabileceğini, C# dilinin tarihi, ortaya çıkışı gibi konuları anlatmaya çalışacağım. Herkese iyi okumalar.
- 500 Views
- Ocak 22, 2020
C# ile Neler Yapılabilir ?
C sharp Microsoft tarafından C++ ve Visual Basic dillerinin etkileşiminden oluşturulan, nesne eğilimli bir programlama dilidir. Bu yazımda, C# dili ile neler yapabileceğimize bakacağız. Herkese iyi okumalar.
- 490 Views
- Ocak 22, 2020
- 2
Nasıl Yazılımcı, Programcı Olunur ?
Bu yazı, Nasıl Yazılımcı Olunur ? Kodlamaya nereden başlamalıyım ? Hangi Kaynaklardan Yararlanabiliriz ? Yazılım Öğrenirken Hangi Adımlar İzlenmeli ? Programcı Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir ? Yazılımcı/Programcı Nasıl Olurum ? sorularına yanıt verdiğim bir yazı oldu. Herkese iyi okumalar.
- 491 Views
- Mayıs 25, 2020
Epic Games Store ücretsiz oyun dağıtıyor!
Epic Games, oyun dünyasının standartlarını yükseltmeye çalışan Unreal Engine’nin yaratıcısıdır. 1991 de Kuzey Carolina da kurulmuş olup Fortnite oyunu ile adını duyurmuştur. Epic Games, ücretsiz oyun dağıtarak kitlesini artırmayı planlıyor. Bu strateji ile hatırı sayılır bir kitleyi kendine bağlayan Epic Games’in bu hafta bedava vereceği oyun ne olacak ?
- 501 Views
- Mayıs 25, 2020
- 2
C# da Convert Parse ve toString Komutları
C# da veri tipleri arasında çevrim yapmak için Convert ve Parse komutlarını kullanabiliriz. Tür dönüşümlerinin kullanım amacı; Console uygulamalarında kullanıcıdan girilmesi istenilen veriyi sayısal bir veri türüne dönüştürmek ya da Form uygulamalarında sayısal verileri string veri türüne çevirerek label ve textbox lara yazdırmak için kullanılıyor.
- 500 Views
- Mayıs 26, 2020
C# ile yazılmış oyunlar
2005 yılının Haziran ayında yayınlanan video oyun motoru, C++ ve C# programlama dilleri ile oyun geliştirmenize olanak sağlıyor. Unity, öncelikli bilgisayar, mobil platformlar ve konsollar için oyun geliştirmek için çıkarılmış çapraz platform(cross) bir oyun motorudur.
- 489 Views
- Mayıs 27, 2020
The Last of Us Part 2 Çıkıyor – Ne Zaman ? Fiyat?
The Last of Us Part II, birinci oyunun devamı niteliğinde geliştirildi ve yakında oyuncular ile buluşacak. İlk yayınlanan oyunda Joel karakterini yönlendiriyorduk. Part 2 de ise Joel in manevi kızı olan Ellie yi yönetiyoruz. The Last of Us Part II ne zaman çıkacak ? Fiyatı ne olacak ?
- 491 Views
- Mayıs 28, 2020
Borderlands 2 Ücretsiz Oldu !
Epic Games in bu hafda ücretsiz olarak dağıttığı oyun Borderlands 2 oldu. Oyun 4 Haziran saat 18:00 a kadar Epic Games Store da ücretsiz olarak sınırsız sizin oluyor.
- 509 Views
- Haziran 4, 2020
- 8
Ücretsiz C# nasıl öğrenirim ?
Merhaba bu yazıda sizlere Ücretsiz C# öğrenmenin kolay yolunu anlatmaya çalışacağım. Yazımda paylaştığım bütün kaynaklar tamamen ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Özellikle ingilizcesi çok iyi olmayanlar için C# Türkçe kaynaklar, çok değerli olabiliyor. C# öğrenmek için Youtube da videolar izleyebilirsiniz, Udemy de C# Eğitim Videoları izleyebilirsiniz, Türkçe birçok internet sitesinden araştırma yapabilirsiniz ve yabancı kaynaklara bakabilirsiniz. Özellikle ingilizcesi çok iyi olmayanlar için C# Türkçe kaynaklar çok değerli olabiliyor.
- 397 Views
- admin
- Haziran 22, 2021
- 2
- Yazılım Dilleri
Web sitesi geliştirme yapmayı öğrenmek, yangın hortumundan su içmek gibidir. Bu kılavuz, web geliştirme dünyasını tanımanız ve ilginizi çekmeniz için mihenk taşı görevi görecektir. Bu kılavuzda, web geliştirmenin basit temellerini, web sitesi oluşturma sürecini ve geliştirme hakkında daha fazla bilgi edinmek veya kendileri bir geliştirici olmak isteyenler için ek kaynakları ele alıyoruz.
-
Web Sitesi Geliştirme Temelleri
-
Web Sitesi Geliştirme Türleri
-
Web Sitesi Geliştirme Süreci
-
Web Sitesi Geliştirme Kaynakları
Web Sitesi Geliştirme Nedir?
Web sitesi geliştirme, bir web sitesi oluşturmaya giden işi ifade eder. Bu, tek bir düz metin web sayfası oluşturmaktan karmaşık bir web uygulaması veya sosyal ağ geliştirmeye kadar her şey için geçerli.
Web geliştirme tipik olarak web işaretleme ve kodlamayı ifade ederken, istemci tarafı komut dosyası oluşturma, sunucu tarafı komut dosyası oluşturma, sunucu ve ağ güvenliği yapılandırması, e-ticaret geliştirme ve içerik yönetim sistemi (CMS) geliştirme gibi ilgili tüm geliştirme görevlerini içerir.
Web Sitesi Geliştirme Neden Önemlidir?
Web sitenizi oluşturmak için serbest çalışan bir geliştiriciyi işe alan bir işletme sahibi, geliştirme ekibinize bir vizyon sunan bir pazarlamacı veya kariyer olarak gelişimi öğrenen bir öğrenci olabilirsiniz. Kim olursanız olun veya bu kılavuzu neden okuduğunuza bakılmaksızın; web sitesi geliştirmenin temellerini anlamak bu teknoloji odaklı dünyada yardımcı olur.
İnternet yakın zamanda ortadan kalkmayacak. 2019 itibariyle 4,2 milyar küresel internet kullanıcısı var. Bu, dünya nüfusunun yarısından fazlası ve bu insanlar interneti çok çeşitli nedenlerle kullanıyor.
Bu nedenlerin ortak noktası nedir?
Web geliştirme aynı zamanda hızla genişleyen bir sektördür. Bugün ile 2028 arasında, web geliştiricilerinin istihdamının % 13 oranında artması bekleniyor. Bu, diğer teknoloji kariyerlerinden çok daha hızlı bir artış gösterir.
Web Geliştirme Temelleri
- Web Sitesi Nedir?
- IP Adresi Nedir?
- HTTP ve HTTPS Ne Anlama Geliyor?
- Kodlama Nedir?
- Front-end Ne Anlama Geliyor?
- Back-end Ne Anlama Geliyor?
- CMS Nedir?
- Siber Güvenlik Nedir?
Artık web geliştirmeyi tanımladığımıza göre, sizi konu hakkında daha iyi bilgilendirmek için bazı web geliştirme temellerini gözden geçirelim.
1. Web Sitesi Nedir?
Web siteleri, web sitelerini barındıran bilgisayarlar olan sunucularda depolanan dosyalardır (“dosya depolamak” için kullanılan süslü bir terim). Bu sunucular internet veya World Wide Web (90’ların terminolojisine bağlı kalıyorsak) denen devasa bir ağa bağlıdır. Sonraki bölümde sunucular hakkında daha fazla konuşacağız.
Tarayıcılar, web sitelerini Google Chrome veya Internet Explorer gibi internet bağlantınız aracılığıyla yükleyen bilgisayar programlarıdır. Bilgisayarınız aynı zamanda istemci olarak da adlandırılır.
2. IP Adresi Nedir?
İnternet Protokolü, internette etkileşimi yöneten bir dizi standarttır.
Bir web sitesine erişmek için IP adresini bilmeniz gerekir. IP adresi, benzersiz bir sayı dizisidir. Her cihazın, kendisini internet üzerinden bağlanan milyarlarca web sitesi ve cihazdan ayıran bir IP adresi vardır.
Herhangi bir web sitesinin IP adresini, Site 24×7 gibi bir siteyi ziyaret ederek veya Windows’ta Komut İstemi’ni veya MacBooks’ta Ağ Yardımcı Programı> Traceroute’u kullanarak bulabilirsiniz.

Cihazınızın IP adresini bulmak için ayrıca tarayıcınıza “IP adresim nedir” yazabilirsiniz.
IP adresini kullanarak bir web sitesine erişebilirsiniz, ancak çoğu internet kullanıcısı alan adlarını kullanmayı veya arama motorları aracılığıyla kullanmayı tercih eder.
3. HTTP ve HTTPS Ne Demektir?
HyperText Transfer Protocol (HTTP) sizi ve web sitesi talebinizi tüm web sitesi verilerini barındıran uzak sunucuya bağlar. Mesajların internet üzerinden nasıl gönderilmesi gerektiğini tanımlayan bir dizi kuraldır (bir protokol). Site sayfaları ve web siteleri arasında geçiş yapmanızı sağlar.
Web tarayıcınıza bir web sitesi yazdığınızda veya bir arama motoru aracılığıyla bir şey aradığınızda, HTTP, istemcinin (bilgisayar) ve sunucunun internet üzerinden birbirlerine istekte bulunurken ve yanıt verirken aynı dili konuşabilmesi için bir çerçeve sağlar. Esasen siz ve internet arasındaki tercümandır. Web sitesi talebinizi okur, sunucudan geri gönderilen kodu okur ve sizin için bir web sitesi biçiminde çevirir.
HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS), Türkçe güvenli hiper metin aktarım iletişim protokolü anlamına gelen ve bir bilgisayar ağı üzerinden güvenli iletişim için internet üzerinde yaygın olarak kullanılan bir HTTP (hiper metin aktarım iletişim protokolü) uzantısıdır. HTTPS’te, iletişim protokolü Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) veya öncesinde, onun öncülü/selefi olan Güvenli Soket Katmanı (SSL) ile şifrelenir. Bu nedenle protokol sık sık TLS üzerinden HTTP veya SSL üzerinden HTTP olarak da adlandırılır.
HTTPS için temel motivasyon, erişilen web sitesinin kimlik doğrulaması ve aktarılan verilerin alışverişi sırasında gizliliğin ve bütünlüğünün korunmasıdır. Man in the middle saldırılarına karşı korur. Bir istemci ve sunucu arasındaki iletişimin iki yönlü şifrelenmesi, haberleşmeyi gizlice dinlemeye ve kurcalamaya karşı korur. Uygulamada, bu, bir saldırganın aksine, iletişim kurmayı amaçladığı web sitesiyle saldırganların müdahalesi olmaksızın iletişim kurulmasını güvence altına alır.
Geçmişte, HTTPS bağlantıları öncelikle World Wide Web’deki ödeme işlemleri, e-posta ve kurumsal bilgi sistemlerinde hassas işlemler için kullanılmıştır. 2018’den itibaren, HTTPS, öncelikli olarak web sitesinin her türünde sayfa gerçekliğini korumak için, güvenlikli olmayan HTTP’ den daha sık olarak web sitelerinde hesapları ve kullanıcı iletişimlerini güvenli tutmak ve web’ de gizlilik ihlal edilmeden gezinmek gibi işler için kullanılmaktadır.
4. Kodlama Nedir?
Kodlama, programlama dillerini kullanan sunucular ve uygulamalar için kod yazmayı ifade eder. Bilgisayarlarla iletişim kurmak için kelime dağarcığı ve gramer kuralları içerdikleri için “diller” olarak adlandırılırlar. Ayrıca, yalnızca cihazlar ve programlar tarafından okunabilen özel komutlar, kısaltmalar ve noktalama işaretleri de içerirler.
Tüm yazılımlar en az bir kodlama dili ile yazılır, ancak diller platforma, işletim sistemine ve stile göre değişir. Pek çok farklı kodlama dili vardır. Bunların tümü iki kategoriye ayrılır: Front-end ve Back-end.
5. Front-end Anlama Geliyor?
Front-end ( istemci tarafı), bir internet kullanıcısı olarak gördüğünüz ve etkileşimde bulunduğunuz bir web sitesi veya yazılımın ön tarafıdır. Web sitesi bilgileri bir sunucudan bir tarayıcıya aktarıldığında, front-end kodlama dilleri, web sitesinin internet ile sürekli olarak “iletişim kurmak” zorunda kalmadan çalışmasına izin verir.
Front-end kod, sizin ve benim gibi kullanıcıların bir web sitesiyle etkileşime girmesine ve videoları oynatmasına, resimleri genişletmesine veya küçültmesine, metni vurgulamasına ve daha fazlasını yapmasına olanak tanır. Front-end kodlama üzerinde çalışan web geliştiricileri, istemci tarafı geliştirme üzerinde çalışır.
6. Back-end Ne Anlama Geliyor?
Back-end ( sunucu tarafı), interneti kullandığınızda görmediğiniz taraftır. Dijital altyapı ve geliştirici olmayanlar için bir grup sayı, harf ve sembole benziyor.
Front-end dillerden daha fazla back-end kodlama dili vardır. Bunun nedeni, tarayıcıların front-end ile yalnızca JavaScript’i anlamasıdır, ancak back-end ise bir sunucu hemen hemen her dili anlayacak şekilde yapılandırılabilir.
7. CMS Nedir?
Bir içerik yönetim sistemi (CMS), bir web uygulaması veya web içeriğini oluşturmak ve yönetmek için kullanılan bir dizi programdır.
CMS’ler, Squarespace veya Wix gibi site oluşturucularla aynı değildir.
Bir web sitesi oluşturmak gerekmese de, bir CMS kullanmak işleri kolaylaştırır. Yapı bloklarını ( eklentiler ) sağlar ve kodunuzla yapıyı oluşturmanıza izin verir. CMS’ler genellikle e-ticaret ve blog oluşturma için kullanılır, ancak her tür web sitesi için kullanışlıdır.
8. Siber Güvenlik Nedir?
İnternet var olduğu sürece, özel bilgileri açığa çıkarmak, verileri çalmak ve sunucuları çökertmek için web sitelerinde güvenlik açıkları bulmak isteyen kullanıcılar olacaktır. Verileri, ağları ve bilgisayarları bu tehditlerden korumak için siber güvenlik uygulamaları kullanılır.
Bilgisayar korsanları tarafından kullanılan yöntemler ve onlara karşı korunmak için alınan güvenlik önlemleri sürekli olarak gelişmektedir. Sitenizin nasıl hedeflenebileceğini anlamamak felaketle sonuçlanabilir.
Bu nedenle, web geliştirmeyi öğrenirken en azından temel bir siber güvenlik anlayışına sahip olmak önemlidir.
Web Geliştirme Türleri
- Front-end Geliştirme
- Back-end Geliştirme
- Full Stack Geliştirme
- Web Sitesi Geliştirme
- Masaüstü Geliştirme
- Mobil Geliştirme
- Oyun Geliştirme
- Gömülü Sistemler Geliştirme
- Güvenlik Sistemleri Geliştirme
İster bir web geliştiricisi kiralamak isteyen biri olun, isterseniz web geliştiricisi yapan biri olun geliştiricilerin ustalaşabileceği farklı web geliştirme türlerini anlamalısınız.
Bu farklı web geliştirme türleri, öncelikle web geliştiricilerin çalışabileceği farklı meslek sektörlerine atıfta bulunur. Bunlardan bazılarııa yukarıdaki bölümlerde kısaca bahsettik. Bu ayrımlardan bazıları birbiriyle örtüşüyor ve çoğu zaman web geliştiricileri birden çok web geliştirme türünde ustalaşabiliyor.
1. Front-end Geliştirme
Front-end geliştiriciler, web sitelerinin, programların ve yazılımların istemciye veya kullanıcıya dönük tarafında çalışır. Başka bir deyişle, kullanıcıların internet sitesinde gördükleri şeylerdir. Düzen, gezinme, grafikler ve diğer estetikler dahil olmak üzere görsel yönleri tasarlar ve geliştirirler.
Bu geliştiricilerin asıl işi, kullanıcıların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan arayüzler oluşturmaktır, bu nedenle projelerinin kullanıcı deneyimi yönüne de sıklıkla katkıda bulunurlar. Kullanıcı deneyimindeki bir arka plan, front-end geliştiricilerin son kullanıcılar için empati kurmalarına yardımcı olur.
2. Back-end Geliştirme
Front-end kullanıcıların gördüğü şeyse, back-end de görmedikleri şeydir. Back-end web geliştiricileri, her şeyin perde arkasında düzgün çalıştığından emin olmak için web sitelerinin, programların ve yazılımların sunucuları üzerinde çalışır.
Bu geliştiriciler sunucular, işletim sistemleri, API‘ler ve veritabanları gibi sistemlerde çalışır ve güvenlik, içerik ve site yapısı için kodu yönetirler. Ürünlerini kullanıcılara sunmak için front-end geliştiricilerle işbirliği yaparlar.
3. Full Stack Geliştirme
Full stack geliştiriciler, bir web sitesinin hem front-end hem de back-end tarafında çalışır. Baştan sona bir web sitesi, uygulama veya yazılım programı oluşturabilirler. “Yığın”, aynı web sitesinde sunucu, arayüz vb. gibi farklı işlevleri işleyen farklı teknolojileri ifade eder.
Full stack geliştiriciler, gerekli deneyimi inşa etmek için sahada yıllar gerektirdiğinden, bu pozisyonda ki geliştiriciler genellikle aranır. Kapsamlı bilgileri, performansı optimize etmelerine, sorunları ortaya çıkmadan yakalamalarına ve ekip üyelerinin bir web hizmetinin farklı bölümlerini anlamalarına yardımcı olur.
4. Web Sitesi Geliştirme
Web sitesi geliştiricileri, front-end, back-end veya full stack geliştiriciler olabilir. Ancak, bu profesyoneller mobil uygulamalar, masaüstü yazılımları veya video oyunlarının aksine web siteleri oluşturma konusunda uzmanlaşmıştır.
5. Masaüstü Geliştirme
Masaüstü geliştiricileri, web tarayıcısında internet üzerinden değil, cihazınızda yerel olarak çalışan yazılım uygulamaları oluşturma konusunda uzmanlaşmıştır. Bir uygulama hem çevrimiçi hem de çevrimdışı çalışabiliyorsa, bazen bu geliştiricilerin beceri seti web geliştiricilerinin becerileriyle çakışır.
6. Mobil Geliştirme
Mobil cihazlara uygulama geliştiriciler, akıllı telefonlar veya tabletler gibi mobil cihazlar için uygulamalar oluşturur. Mobil uygulamalar, diğer web siteleri ve yazılım programlarından çok farklı şekilde çalışır, bu nedenle ayrı bir geliştirme becerileri seti ve özel programlama dilleri bilgisi gerektirir.
7. Oyun Geliştirme
Oyun geliştiricileri, video oyunları, hem konsol oyunları (Xbox, PlayStation, vb.) Hem de mobil oyunlar için kod yazma konusunda uzmanlaşmıştır. Bu, bu özelliğin mobil geliştirmeyle bir şekilde örtüştüğü anlamına gelir.
Ancak oyun geliştiricileri, başlı başına tamamen farklı bir beceri seti olan oyun deneyimleri oluşturma konusunda uzmanlaşmıştır.
8. Gömülü Sistemler Geliştirme
Gömülü sistem geliştiricileri, bilgisayar olmayan tüm donanımlarla (veya en azından çoğumuzun “bilgisayar” olarak hayal ettiği, bir klavye ve ekrana sahip) çalışır. Buna elektronik arayüzler, tüketici cihazları, IoT cihazları, gerçek zamanlı sistemler ve daha fazlası dahildir.
Akıllı cihazlar, Bluetooth teknolojileri ve sanal asistanlarda görüldüğü gibi birbirine bağlı cihazlarda son zamanlarda görülen artışla birlikte, yerleşik geliştirme talep edilen bir uygulama haline geliyor.
9. Güvenlik Geliştirme
Güvenlik geliştiricileri, bir yazılım programının veya web sitesinin güvenliği için yöntemler ve prosedürler oluşturur. Bu geliştiriciler genellikle, zarar verme niyetinde olmadan güvenlik açıklarını açığa çıkarmak için web sitelerini “kırmaya” çalışan etik bilgisayar korsanları olarak çalışırlar. Ayrıca güvenlik risklerini keşfeden ve ortadan kaldıran sistemler oluştururlar.
Şimdi, web geliştirme sürecine (bu tür geliştirme türlerinin çoğunu içeren) girelim.
Yazılım geliştiricilerinin bir araya geldiği foruma katılmak isterseniz linke tıklayınız.
Web Sitesi Geliştirme Süreci
Bir web sitesi oluşturma süreci 1-2-3 demek kadar kolay değildir. Her geliştirme yolu, web sitesi türüne, programlama dillerine ve kaynaklara bağlı olarak farklıdır.
Aşağıdaki bölüm, web geliştirme sürecine kısa bir genel bakış ve en yaygın dillere ve CMS seçeneklerine kısa bir giriş niteliğindedir.
1. Bir plan oluşturun.
Kalemi kağıda veya elleri klavyeye koymadan önce, web siteniz için bir plan geliştirmek üzere kuruluşunuzdaki ekipler ve personel ile bağlantı kurmanız çok önemlidir.
İlk site taslağınızdan önce dikkate almanız gereken bazı sorular:
- Web sitenizin amacı nedir?
- Hedef kitleniz kim ve web sitenizde ne yapmalarını istiyorsunuz?
- Web sitesinin türü nedir? (ör. temel bilgi, üyelik, çevrimiçi mağaza)
- Hangi içeriği hangi bölümde yayınlamayı hedefliyorsunuz? Bu içeriğin amacı nedir?
- Büyük resmi düşünürsek, web sitenizi en iyi gezinme deneyimi için nasıl yapılandıracaksınız?
- Bütçeniz nedir?
Soruları yanıtlamak, bilgili aramalar yapmak için web geliştirme, pazarlama ve finans ekipleriniz arasında arayüz oluşturmayı gerektirecektir. Buradan önceliklerinizi listeleyebilir ve şu andan öğle yemeğine kadar bir program geliştirebilirsiniz. Sürecin başında bir yol haritası oluşturmak, bir barikatta ilerlemenizi tersine çevirmekten çok daha kolaydır.
2. Bir tel kafes oluşturun.
Tüm iyi web siteleri bir planla başlar. Geliştiriciler buna bir tel kafes veya site haritası adını verir ( SERP‘lerin sitenizi taramasına ve bulmasına yardımcı olan bir XML dosyası olan sitemap.XML ile karıştırılmamalıdır ). Resmi bir belge olması gerekmez; bu, siteniz için hem size hem de geliştiricinize / geliştiricilerinize yön ve başlangıç noktası verecek bir vizyondur. Bir beyaz tahtaya çizebilir veya Invision , Slickplan veya Mindnode gibi bir araç kullanabilirsiniz .
Tıpkı bir iş planının potansiyel bir yatırımcıya hedefleriniz ve çıktılarınız hakkında fikir vermesi gibi, bir site haritası da geliştiriciye ne hayal ettiğiniz ve vizyonunuzu karşılamak için gereken bilgiler hakkında fikir verir. Site haritanızı kendiniz oluşturabilir veya geliştiricilerinizle birlikte çalışabilirsiniz.
Sitenizi planlarken kendinize sormanız gereken birkaç soru:
- Hangi sayfaları tek tek istiyorsunuz? Bu sayfalarda hangi içerik olacak?
- Bu sayfaları kategoriler halinde nasıl düzenleyebilirsiniz? (Bu kategoriler ana sayfa menünüzü temsil eder.)
- Sitenizdeki sayfaların hiyerarşisi nedir?
- Sayfalar birbirine nasıl bağlanacak?
- Siteniz ve kullanıcı deneyiminiz için hangi sayfalar ve kategoriler önemlidir ve hangileri kaldırılabilir veya birleştirilebilir?
Yine, kuruluşunuzdaki diğer ekiplere danışmak iyi bir fikirdir. Bir SEO ve / veya içerik stratejisi ekibiniz varsa, bunların girdileri sayfalarınızın bağlantı yapısında ve kategorize edilmesinde kritik olacaktır.
3. Web sitenizin ilk kodunu yazın.
Web geliştirme sürecindeki bir sonraki adım, kodu yazmaktır.
Geliştiriciler, web sitelerinin front-end ve back-end için ve ayrıca sitenin farklı işlevleri (tasarım, etkileşim vb.) için farklı kodlama dilleri kullanır. Bu farklı diller, sitenizi oluşturmak ve çalıştırmak için birlikte çalışır.
En yaygın kullanılan dillerle başlayalım . Hemen hemen her web sitesi bu üçünü birlikte kullanır ve muhtemelen sizinki de kullanacaktır.
HTML
Hiper Metin Biçimlendirme Dili (HTML) 1990’lardan beri kullanılmaktadır. Bu, tüm web sitelerinin temelidir ve bir web sitesi oluşturmak için gerekenlerin minimumunu temsil eder. (Evet, yalnızca HTML ile bir web sitesi oluşturabilirsiniz . Yine de çok hoş görünmeyecektir.)
Aşağıda, temel bir Bootstrap düğmesi için HTML kodu verilmiştir .
<button type="button" class"btn">Click Me</button>
CSS ve JavaScript gibi diller, HTML kodlarıyla oluşturulan temel site yapısını geliştirir ve değiştirir . HTML5 en yeni sürümdür. HTML 5 platformlar arası tarayıcı işlevselliğini destekleyerek, mobil uygulama geliştirmede popüler olmasını sağlar.
CSS
Basamaklı Stil Sayfaları (CSS) 1990’ların sonunda geliştirilmiştir. Web sitelerine tipografi, renkler ve düzenler gibi tasarım öğeleri ekler web sitesinin kozmetik kodudur.
CSS, geliştiricilerin web sitenizi, siteniz için öngördüğünüz estetiğe uyacak şekilde dönüştürmesine olanak tanır ve HTML5 gibi CSS de tüm tarayıcılarla uyumludur.
İşte Bootstrap CSS’de jumbotron öğesini özelleştirmek için bir kod parçacığı .
.jumbotron {
background: #27a967;
color: white;
text-align: center;
}
.jumbotron p {
color: white;
font-size: 26px;
}
JavaScript
JavaScript, kodlama dillerinin en iyisidir. 90’ların ortalarında oluşturulan JavaScript, web sitelerine işlevsellik eklemek için kullanılır. Geliştiriciler, animasyonlar eklemek, belirli sayfalardaki görevleri otomatikleştirmek ve kullanıcı deneyimini geliştiren etkileşimli özellikler eklemek için kullanır.
JavaScript hızla gelişiyor. JavaScript bir zamanlar “oyuncak” dili olarak kabul edilirdi. Şu anda dünyada en yaygın kullanılan kodlama dilidir. Node.Js’in yardımıyla artık bir back-end kodlama dili olmuştur. Tarayıcı tarafından anlaşılması gereken ilk dildir ve hatta bazıları buna makine öğrenimi uygulamayı da tartışmıştır.
Aşağıda, bağlantıları WordPress’te yeni bir pencerede otomatik olarak açmak için bir JavaScript kod parçası bulunmaktadır .
HTML, CSS, JavaScript, web geliştirmenin “büyük üçlüsü” dür. Hemen hemen her web sitesi bunları bir ölçüde kullanır. Java , C ++ , Python ve SQL gibi sunucu tarafı dilleri gibi pek çok başka dil vardır, ancak bu üçünü anlamak web sitesi geliştirme bilginizin temelidir.
4. Web sitenizin back-end’ini oluşturun.
Kod yazmak, web geliştirmenin daha karmaşık kısımlarından biri olabilir, ancak tek bileşen değil. Ayrıca, back-end ve front-end site yapılarınızı ve tasarımınızı da oluşturmanız gerekir.
Back-end ile başlayalım.
Back-end, front-end’in işlevselliğini etkinleştiren verileri işler. Örneğin, Facebook’un back-end’i fotoğraflarımı depolar, böylece front-end daha sonra başkalarının onlara bakmasına izin verir. İki temel bileşenden oluşur:
- Verilerin saklanmasından, düzenlenmesinden ve işlenmesinden sorumlu olan veritabanları, böylece sunucu talepleri tarafından geri alınabilir.
- Bilgisayarınızı oluşturan donanım ve yazılım olan sunucular veri taleplerinin gönderilmesi, işlenmesi ve alınmasından sorumludur. Veritabanı ile istemci / tarayıcı arasındaki aracıdırlar. Tarayıcı aslında sunucuya “Bu bilgiye ihtiyacım var” diyecek ve sunucu bu bilgiyi veritabanından nasıl alacağını ve istemciye nasıl göndereceğini bilecek.
Bu bileşenler, her web sitesinin temelini oluşturmak için birlikte çalışır.
Web sitenizi oluşturmaya gelince, back-end geliştiricileri üç şey belirleyecektir.
- Temelde web sitenizin belirli isteklere nasıl yanıt vereceğine ve web sitenizin nesnelerinin nasıl etkileşime gireceğine ilişkin bir dizi kural olan mantık kodunuz.
- Web sitenizin verilerini nasıl düzenleyeceği, yöneteceği ve alacağı olan veritabanı yönetiminiz.
- Kişisel altyapı sitenizin ev sahipliği yapacak nasıl. Kendi sitenizi barındırmak size daha fazla kontrol sağlayacaktır, ancak çok daha pahalıdır ve kendi sunucu sağlığınızı ve güvenliğinizi korumanızı gerektirir.
Bu bileşenler ve kararlar mevcut olduğunda, web siteniz front-end geliştirmeye hazır olacaktır.
Not : Back-end, web geliştirmeye biraz teğettir, çünkü herhangi bir veri depolamıyorsanız her zaman bir arka uca ihtiyacınız yoktur. Bu bağlamda “Veriler”, kaydetmeniz ve saklamanız gereken, kullanıcı tarafından girilen tüm bilgiler anlamına gelir. Bir web sitesinde oturum açmayı düşünün. Arka uçları yoksa, giriş bilgilerinizi nasıl hatırlayabilirler? Veya profil ayarlarınız nedir? Bu bilgiyi almak için bir back-end ihtiyacınız var.
Örneğin Facebook’un Arkadaşlar listenizde hangi kişilerin olduğunu, hangi etkinliklere katıldığınızı, hangi gönderileri oluşturduğunuzu ve daha fazlasını bilmesi gerekir. Bu, bir veritabanında bulunan tüm “veriler” dir. Veritabanına sahip bir back-end kodlama olmasaydı, bu verilerin hiçbiri onlar için erişilebilir olmaz.
Öte yandan, tamamen bilgi amaçlı olan ve kullanıcıların herhangi bir veri girmesini gerektirmeyen bir web sitesinin back-end ihtiyacı olmaz.
Dolayısıyla, veriniz yoksa mutlaka back-end geliştirmeye ihtiyacınız yoktur. Ancak bu, temelleri öğrenmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Ne zaman ihtiyacın olabileceğini asla bilemezsin.
5. Web sitenizin front-end’ini oluşturun.
Daha önce web tasarımıyla uğraştıysanız veya WordPress, Squarespace veya Google Sites‘ta bir web sitesi ile uğraştıysanız, front-end web sitesi geliştirme dünyasına girmişsiniz.
Front-end tarafında yapılan şeyler önemlidir. Çünkü ziyaretçilerinizin, müşterilerinizin ve kullanıcılarınızın ne gördüğü ve web sitenizi nasıl kullanacağını belirleyen bölümdür.
Front-end (veya istemci tarafı) geliştirme, JavaScript, HTML ve CSS‘nin bir kombinasyonunu içerir. Ayrıca tipografi ve yazı tipleri, gezinme, konumlandırma ve tarayıcı uyumluluğu ve yanıt verme yeteneği gibi bileşenleri de kontrol eder. Bu bölüm, ilk site vizyonunuzu ve tel çerçevenize dahil ettiklerinizi daha fazla yansıtacaktır.
Teknoloji ve tüketici tercihleri değiştikçe, istemci tarafı kodlama modası geçme eğilimindedir… Back-end geliştirmeden çok daha hızlı. Bu, kodlama kaynaklarının (aşağıda eklediklerimiz gibi) kullanışlı olduğu yerdir.
6. (İsteğe bağlı) Bir CMS ile çalışın.
Neden birisi “elle” veya “sıfırdan” kodlamak yerine bir CMS‘yi seçsin? Eh, bir CMS’nin kullanımı daha kolaydır (daha az kod yazmanız gerekir) ve genellikle siteyi barındırmak için araçlara sahiptir. Öte yandan, daha az esnektir ve bu nedenle size front-end üzerinde daha az kontrol sağlar.
CMS seçenekleri ayrıca genellikle back-end yazma ihtiyacını ortadan kaldıran eklentileri içerir. Örneğin, e-ticaret için WordPress eklentileri vardır, böylece müşterilerin kredi kartlarını ücretlendirmek için karmaşık bir back-end oluşturmak yerine, yalnızca mevcut bir eklentiyi kullanabilir ve veritabanları ve sunucu tarafı kodlarıyla uğraşma ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz.
Popüler içerik yönetim sistemleri arasında HubSpot, Joomla , Magento ve WordPress – % 60’ın üzerinde pazar payına sahip. (Bu durumda , WordPress site oluşturucusundan değil, açık kaynaklı WordPress yazılımından bahsediyoruz .)
7. Bir alan adı edinin.
Bu noktada, web sitenizin bir IP adresi olacaktır. Ayrıca bir alan adına, ziyaretçilerinizin sitenizi bulmak için kullanabileceği akılda kalıcı bir web sitesi adına ihtiyacı vardır.
Belki GoDaddy ve Bilintel gibi siteleri duymuşsunuzdur. Bu hizmetler, bir alan adı satın almanıza ve ICANN’e (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) kaydolmanıza yardımcı olur . Çoğu alan kaydı, yenilemeniz gerekmeden önce bir yıl boyunca kullanılabilirsiniz.
WordPress ve Squarespace gibi web sitesi kurucuları ve barındırma hizmetleri de bir alan adı satın almanıza izin verir.
8. Sitenizi başlatın.
Bir alan adı ayarladıktan ve onu barındırıcınıza bağladıktan sonra, çalışmanızı web’e açmaya neredeyse hazırsınız demektir.
Ancak, o kadar hızlı değil – resmi bir lansmandan önce kontrol etmeniz gereken bir kaç şey var. Bunlar, ekibinizdeki sorumlulukları planlamayı, sitenizi herhangi bir aksaklık için iyice test etmeyi, SEO için optimize etmeyi ve “geçişi değiştirmeden” ve sitenizi canlı hale getirmeden önce son bir kontrolü içerir.
Web Sitesi Geliştirme Kaynakları
Geliştirme ve kodlama hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Diğer geliştiricilerle bağlantı kurmanın ve ağ oluşturmanın dışında, anlayışınızı veya web geliştirmenizi ilerletmek için yararlanabileceğiniz birçok kaynak vardır.
Web Geliştirme Kursları ve Sınıfları
Back-end, front-end veya full-stack kodlamayı keşfetmek istiyorsanız, kendi geliştiricilerimiz tarafından önerilen birkaç çevrimiçi kurs ve sınıf bulunmaktadır.
TutorialsPoint
TutorialsPoint’teki tüm içerik ve kaynaklar ücretsizdir. Öğreticiler, e-kitaplar ve videolar arasında TutorialsPoint, öğrenmenin birçok farklı yolunu sunar.
Egghead
Web sitelerine göre, ” egghead , size sektördeki en iyi araçlarla ilgili özlü, bilgi yoğun video kursları sunan, çalışan bir web geliştirme uzmanları ve açık kaynak katılımcıları grubudur.” Kullanıcılar kurslar alabilir, podcast’leri dinleyebilir veya çok çeşitli web geliştirme konularında dersler alabilir.
Khan Academy
Khan Academy, iyi bilinen ücretsiz bir eğitim kaynağıdır. Kullanıcılar makroekonomiden doğrusal cebire ve ABD tarihine kadar her şeyi ve bir avuç bilgisayar konusunu öğrenebilirler.
freeCodeCamp
freeCodeCamp , insanların ücretsiz olarak kod yazmayı öğrenmelerine yardımcı olan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur (Khan Academy gibi). Binlerce makale, video ve etkileşimli derslerin yanı sıra dünya çapındaki çalışma gruplarıyla binlerce geliştiricinin ve mühendisin programlama ve geliştirme işleri hakkında bilgi edinmesine yardımcı olur.
Treehouse
Treehouse, abonelik tabanlı bir çevrimiçi öğrenim programıdır. Kullanıcılar aylık bir ücret öder ve 20’den fazla farklı konuda yüzlerce kursa erişim kazanır. Treehouse, JavaScript’ten Python’a ve PHP’ye, web geliştirme hakkında bilmeniz gereken her şeyi size öğreten bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.
Web Geliştirme Toplulukları
Web geliştiricileri internetin ustalarıdır, bu yüzden orada takılmaları mantıklıdır.
Code Condo’ya göre geliştiriciler şu topluluklara katılır:
- Güncel bilgiler ve problem çözme
- Anlayışlı yanıtlar, yeni bakış açıları
- Tüm seviyedeki programcılar için ipuçları ve püf noktaları
- Kaynaklara, konuşmalara ve araştırma makalelerine bağlantılar
- Yeni arkadaşlar, kod arkadaşları ve potansiyel ortaklarla tanışmak
İşte kendi geliştiricilerimiz tarafından önerilen birkaç çevrimiçi topluluk.
Stack overflow
Stack Overflow on yıl önce tanıtıldı ve o zamandan beri dünyanın en popüler programlama topluluklarından biri haline geldi. Kurucu ortak Jeff Atwood‘a göre, “[Stack Overflow], programcılar tarafından, dünyadaki iyi programlama bilgilerinin toplamını toplu olarak artırma nihai amacı ile programcılar tarafından yapılmıştır.”
Stack Overflow, sorularla gitmek için harika bir yerdir çünkü çoğu zaman diğer geliştiriciler aynı soruları sormuş ve yanıtlamışlardır. Stack Overflow’daki forumlar sizi diğer geliştiricilerle bağlantıda tutar ve aynı zamanda sizi bilgilendirir.
Mozilla Development Network
Mozilla Geliştirme Ağı’nın (MDN) diğer çevrimiçi kaynaklardan daha kapsamlı ve doğru olduğu bilinmektedir. Kodlama dilleri için kapsamlı bir kaynak ve belge kitaplığı kadar bir topluluk değildir. MDN, belirli işlevlerin nasıl çalıştığını öğrenirken ve kodlama ve geliştirme haberlerinde güncel kalırken yararlıdır.
Reddit , her seviyeden geliştiricinin soru sormak ve cevaplamak için bir araya geldiği forum tabanlı bir topluluktur. İnanılmaz derecede etkileşimlidir ve dünyanın her yerinden insanları içerir. Ayrıca web tasarımı, JavaScript veya serbest çalışma gibi konulara göre “alt dizinlere” de katılabilirsiniz.
Web Geliştirmeye Dalın
İnternet kalıcıdır. Her geçen gün daha iyi hale geliyor ve web geliştiricileri bu yeniliklerin ve iyileştirmelerin ön saflarında yer alıyor. Bu blogdan en sevdiğiniz sosyal ağa ve telefonunuzda kullandığınız uygulamalara kadar, web geliştirme, günün neredeyse her anına ve işinize fayda sağlar.
Yalnızca hayatınızı değil, müşterilerinizin de hayatlarını iyileştirmek için kodlama ve programlamayı anlamak için zaman ayırın.
Yorumlar (2)
Alan Adı Nedir? Alan Adları İçin Başlangıç Kılavuz | Wordpress Ajansı
28 Haz 2021[…] ziyaret etmek için bir IP adresini ezberlemek istemezler. Neyse ki, web adresleri bir web sitesinin IP adresini doldurur ve insanların web sitelerini kolayca hatırlamasını ve […]
En İyi Teknoloji Kariyerleri: 2021 de En Rekabetçi İşler | <K O D L A R I M>
31 Tem 2021[…] Yazılar #En İyi Teknoloji Kariyerleri: 2021 de En Rekabetçi İşler #Yeni Başlayanlar İçin Web Sitesi Geliştirme Kılavuzu #Syntax ( SözDizimi) Nedir? #Bitcoin ’in Günümüze Kadar Olan Yolculuğu #Python 101 – […]